Mälestise nimi Koigi mõisa meierei

Menetleja: Järelevalve osakonna juhataja, Karen Klandorf

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Meierei, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Meierei, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajaloolise Koigi mõisa ansamblisse kuulunud majandushoone.

Kirjeldus

Ühekordne krohvitud paekivihoone. Hoonet katab viilkatus. 19 s II poolel on otsaküljele ehitatud suurejooneline neogooti portaal, mis kujutab liigendatud seinapinnaga astmikviilu. Nurki ehivad tugipiilaritega ja liigendatud pindadega neljatahulised nurgasambad. Keskosas seinapinnast eenduv kellatorn. Ülejäänud hoone ümberehitatud

Ajalugu

Ehituskehand pärineb arvatavalt 18.s. lõpust, kuuludes karjahoonete kompleksi. Sellest annab tunnistust ka mõisasüdamiku plaan aastast 1819. Ehisportaal 19.s II pool.