Mälestise nimi Jäneda mõisa peahoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

19.-20. saj vahetuse mõisaarhitektuuri esinduslikumaid näiteid.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline peahoone on neogooti suunitlusega juugendstiilis. Tunnetatav on romantiline lähtumine keskaegsest linnusearhitektuurist, hoonet iseloomustavad ebasümmeetriliselt liigendatud põhiplaan ja samalaadne üldsiluett: sihvakas 8-nurkne sakmikrinnatisega ripptorn SW-nurgal, teine, veidi madalam 4-nurkne torn N-otsal, astmikfrontoonidega lõpetatud risaliidid nii esi- kui ka tagafassaadil, kõrged sädemetepüüdjaga korstnad. Peasissekäik esikülje vasakus tiivas on kujundatud suure tihedaruudulise kaaravana, S- otsas paikneb rõduga veranda, mille ees on terrass, tagaküljel laskub tiigi suunas esinduslik mitmemarsiline trepp. Plastilised dekoratiivdetailid peaaegu puuduvad, põhirõhk on asetatud punase tellismüüri faktuurile ning seinu ilmestavad vaid ebasümmeetriliselt paigutatud erikujulised aknad. Sisekavatis lähtub funktsionaalsusest, esindusruumid on I korrusel. Intrjöörid on valdavalt ümber ehitatud, paremini on säilinud saal ja hall, milles on juugendstiilis kamin.

Mälestise ajalugu

Mõisat on esimest korda mainitud 1510.a. 1833-1919 oli mõis von Benckendorffide valduses. Peahoone on valminud 1913-1915 a ja ehitusmeistriks oli Nazimov. Intrjöörid on valdavalt ümber ehitatud 1922.a A. Soansi kavandite järgi. Alates 1921. a on mõisas olnud põllumajanduslik õppeasutus. 1968-74 valmis peahoone juurdeehitis (arh V. Pormeister)

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.

- Tulevikus saab Jäneda loss endale uue kivikatuse