Mälestise nimi Jäneda mõisa härjatall 2

Seisund: varemestunud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Jäneda mõisaansamblisse kuuluv majandushoone.

Mälestise kirjeldus

Hoone oli ristkülikukujulise põhiplaanuga, ühekorruseline, kaetud kõrge viilkatusega, katusekatteks oli originaalis valtsplekk. Seinad on laotud tumedast lõhatud maakividest.

Liik: Mälestise ajalugu
Jäneda mõisa härjatall 2 valmis 1892.a. ehitusmeister T.Dolgošovi käe all ja kuulub ühte ehitusperioodi talli 1, viinavabriku (1890 arhitekt F.Modi ), Hobusetalli 1888 jt. naabruses asuvate majandushoonetega, mis moodustasid stiililt ühtse ja hästi läbimõeldud majanduskompleksi.
Hoonet on erinevatel aegadel ümber ehitataud: tänaseks päevaks on säilinud lõunapoolne maakivist tagasein ja põhjapoolsed vundamendid ja müürid. Tallidevaheline sõnnikuhoidla on lammutataud, arvatevasti toimus see 1955-1960.ndatel.

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.