Mälestise nimi Jäneda mõisa karjalaut
Ehitisregistri ehitis Keskuse laut (107013852)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Jäneda mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Põhimahus 1-korruseline, viilkatusega kaetud, historitsistlikus võtmes krohvimata tellisest fassaadiga laudahoone, mis paikneb mõisa majandushoovis tallihoonete läheduses. Avad paiknevad fassaadil korrapäraselt. Avatäited on puidust. Hoone koosneb mitmest omavahel liidetud mahust. Neist massiivseim on algne laudaosa, mille fassaadidel domineerivad madalad segmentkaarse sillusega aknaavad. Laudaosa põhjapoolsele otsafassaadile on viimasega risti ehitatud väiksem hoonemaht, mille tellisest viiluväljadel on dekoratiivsed niššid, petik- ja ümaraknad. Selle akna- ja ukseavasid toetavate silluste tellis on mitmel aval asendatud monoliitse valubetooniga. Suurema laudaosa lõunapoolsele otsafassaadile on hiljem lisatud viimasega samas võtmes, kuid veidi väiksem laut.

Mälestise ajalugu

19. sajandi II pool. (Riigi Teataja. Kultuurimälestiseks tunnistamine. 11.02.1998. nr 4. - https://www.riigiteataja.ee/akt/87777?tegevus=salvesta-link.)

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.