Mälestise nimi Jäneda mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis Elamu 10 korteriga (107015919)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Ajaloolise Jäneda mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1- ja 2-korruseline, viilkatusega kaetud, puidust ja tellisest fassaadiga historitsistlikus stiilis eluhoone, mis paikneb mõisa majandushoovi serval esifassaadiga mõisa viinavabriku poole. Avad fassaadil paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Hoone koosneb kahest eriilmelisest osast. Esi- ja tagafassaadi keskosas domineerib 2-korruseline tellisest põikihoone, millest kahele poole jäävad madalad 1-korruselised puidust tiibhooned. Kitsa ja ca 60 meetri pikkuse hoone puitosad on lihtsa vormiga ja kaetud laudisega. Keskrisaliidina eenduva tellisest põikihoone esifassaadi keskel on kaks ukseava, mida ümbritsevad sümmeetriliselt paiknevad aknaavad. Kõigi avade silluseid rõhutavad tellistest segmentkaared. Keskosa esimene ja teine korrus ning kolmnurkfrontoon on teineteisest eraldatud tellistest karniisiga. Kolmnurkfrontooni keskmes paikneb suurem ümaraken. Ansambliliselt paikneb tellisest maht hoone esise hoovi keskteljel, millest ühele poole jääb mõisa sepikoda ja teisele poole kaalukoda.

Mälestise ajalugu

19. sajandi II pool. (Riigi Teataja. Kultuurimälestiseks tunnistamine. 11.02.1998. nr 4. - https://www.riigiteataja.ee/akt/87777?tegevus=salvesta-link.)

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.