Mälestise nimi Jäneda mõisa kaalukoda

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kaalukoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kaalukoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Jäneda mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega, horisontaallaudisega kaetud fassaadiga puidust abihoone, mis paikneb mõisa majandushoovis esifassaadiga valitsejamaja esise platsi poole. Otsafassaadidel on suured kahe poolega ukseavad ja nende ees kõrged kahe poolega puidust uksed, mis on idaküljes kaetud kalasabamustris laudisega ja läänepool vertikaallaudisega. Läänepoolsel fassaadil on ukse kohal viiluväljal profileeritud ristpalkidest ehismotiiv. Hoone värviti ja korrastati 2007. aastal.

Mälestise ajalugu

19. sajandi II pool. (Riigi Teataja. Kultuurimälestiseks tunnistamine. 11.02.1998. nr 4. - https://www.riigiteataja.ee/akt/87777?tegevus=salvesta-link.)

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.