Mälestise nimi Jäneda mõisa vesiveski

Seisund: varemestunud

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Kadri Lepik

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1918-1939.

Mõisakompleksi kuuluv abihoone.

Tegemist on 2,5 korruselise, mitmes järgus ehitatud, krohvitud kivihoonega.

Ajalugu

Veski vanimad osad pärinevad 18.- 19. sajandist. Veskit on rekonstrueeritud 1937. ja 1965. aastal. Muinsuskaitse all alates 01.08.1973. a.
Veski katus on lagunenud, vahelaed on sisse vajunud ja avad lahti. Seintel on läbijooksudest tekkinud ulatuslikke niiskuskahjustusi.

vt. LISA 1 Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.

teade Delfis:
Lääne-Virumaal Jänedal läks eile õhtul põlema vana vesiveski, mille kustutamiseks kulus tuletõrjujatel aega üle viie tunni. Laupäeval kella 20.40 ajal teatati häirekeskusele, et Lääne-Virumaal Tapa vallas Jänedal põleb vana vesiveski.Päästjate saabumise hetkeks olid leegid kahekorruselise maja katusest juba
väljas. Põhiliselt põles teine korrus, vahelagi, pööning ja katus.
Omanikuga G.Karro esmaspäeval 26.11.2012 kell 9.29. ühedust võetud telefoni teel- arvas, et süütamine. PUHKERUUMIST SAI ILMSELT ALGUSE. Homme 27.11.12. kell 10-11.00 kohtume omanikuga Jänedal, kohal ka Päästeameti esindaja.