Mälestise nimi Lehtse raudteejaama hoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Originaalse välisfassaadiga ja algupäraste sisekujunduselementidega raudteejaama hoone tüüpprojekti näide.

Mälestise kirjeldus

Raudteega põiki oleva 1-korruselise, viilkatusega keskosaga liituvad veidi madalamad, raudteega rööpsed, madala poolkelpkatusega lühikesed tiivad. Kõrgem transeptjas keskosa moodustab mõlemale pikiküljele viiluga keskrisaliidi, millel asetsevad aknad on kõrgemad ülejäänutest. Hoone nurki rõhutavad paekivist, valgeks värvitud redelliseenid. Samamoodi on viimistletud madala segmentkaarega akende ja välisuste framuugiosa ääristav, dekoratiivse lukukiviga paekiviraamistus. Jaamahoone sein on liigendatud kolmeks rõhtvööndiks valgeks värvitud tellissimsside abil, milledest alumine kulgeb akende allääre kõrgusel ja ülemine katuseräästa ning akende vahel. Ülemist rõhtvööndit ilmestavad hoone pikikülgedel puitvoluudid, mis toetavad räästast. Keskrisaliidi viilu kaunistab räästa küljest rippuv puitsirm, mida täiendavalt toetavad seinast väljaulatuvatelt telliskonsoolidelt lähtuvad kaldtoed. Rippsirmi keskosas olev ristkülikukujuline väljalõige paljastab viilu keskel asetseva sõõrakna, mille ülemist poolt ääristab valgeks värvitud paekiviraamistus. Sarikaotsad on kujundatud ehisdetailidena ja katuseräästast ääristab puitpits. Peaootesaalil on puitvoodriga kassettlagi, mida ääristab hammasvöökarniis; krohvi ja puitlambriiga viimistletud seinad, tsementplaatidega kaetud põrand ja kahepoolsed profileeritud tahveluksed (ühel nendest originaalne käepide). Ruumis on kaks küttekeha – ümar plekkahi ja valge kahhelahi. Väiksemal ooteruumil on profiilkarniisiga peegelvõlvlagi, krohvitud seinad ja linoleumpõrand. Küttekehaks on ümar plekkahi. (M. Jänes, U. Oja Eesti raudteearhitektuuri ülevaade. Muinsuskaitseameti tellimusel)

Hoone on ehitatud 1897. a tüüpprojekti järgi.