Mälestise nimi Paide kaubahoovi ärihoone
Ehitisregistri ehitis kauplus (107005969)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Tähelepanuväärne klassitsistlik puitehitis end. turuplatsi ääres.

Mälestise kirjeldus

Sammasfassaadiga, L-kujulise põhiplaaniga, kõrge kivist kelpkatusega poehoone. Välisilme määravad esifassaadi kuus saledat toskaana orderis puitsammast, mis kannavad kaugele ette ulatuvat varikatust. Pika t. ääres sekundeerisid sellele kaks portikuse-taolise kujundusega sissekäiku (hävinud). Väljaku pool oli kaks eraldi sissepääsuga poeruumi, nende alt avar 2-lööviline võlvkelder (rajamisaeg teadmata, mainitud 1823). Pika t. äärses elamu tiivas säilis varasem ruumijaotus keskse mantelkorsten-köögiga.
Interjöörid on ümber ehitatud, fassaadidel on suurendatud aknaid ja ümber paigutatud sissepääse. - Õuel 19. s. algusest pärit madal rõhtpalkidest ait.
(A. Lass, Eesti Arhitektuur)

Mälestise ajalugu

Ehitati kokku kahest vanemast majast - 18. s. IV v. Pika t. äärde püstitatud elamust ja 19. s. alguse poekesest; proj. 1849, arh. ja ehit.-meister J. G. Mühlenhausen. 1920. a-tel liideti Pika t. äärse tiivale veel üks väiksem (poe?)ruum S-küIjel.

Kaitsevöönd 50 m.