Mälestise nimi Paide kirikuaia piirdemüür
Mälestise vana number 371, Kunstim reg-nr 254-k
Liigitus ehitismälestis, kunstimälestis

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Ehitis, Rajatis, Värav.
Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui terviklik kunstilise kujunduse ja ajastule iseloomulik kirikuaed. Mälestis moodustab terviku kirikuga ja on näide 19. saj lõpu sepatööst. Stiili silmapaistev näide.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaia mõõdud: vaheposti kõrgus 205 cm (peauksest idas), sepise kõrgus 144cm, paneeli laius 212 cm. Peauksest läänes posti kõrgus 273 cm, posti laius keskelt 63 cm, jalami laius 72 cm.
Materjal: paas, raud
Dateering: 1895-1898.a
Tehnika: tahutud, sepistatud
Sepistatud piire on rajatud kõrgele paekivist soklile. Väravapostid on tahutud paekivist ja tipnevad kahe laternaga peasissepääsu juures. Väravaehitis koosneb kahe poolega väravast lõunaküljel ja kahest ühe poolega külgväravast. Piirde ülaosa ehivad väravavarbade kolmetiste teravaotsaliste ehisdetailidega varustatud tipud.

Piirdemüür kulgeb kirikuhoone lõuna ja lääneküljel.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 18. saj. lõpul. Kirikuaed ja sepispiire valmis ajavahemikul 1895-1898. Restaureeritud 1990-te aastate algul. Laternad restaureeriti 2008.aastal Kanuti restaureerimistöökojas Tallinnas.