Mälestise nimi Paide kohtuhoone

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Kohtuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Paide peatänava esinduslikemaid varaklassitsistlikke ehitisi

Kirjeldus

2-korruseline, kõrge kelpkatusega varaklassitsistlik kivimaja. Peafassaadi liigendab vähe-eenduv astmeline keskrisaliit, mida raamivad rustikaliseenid. Hoone kesktelge kroonib väike kolmnurkfrontoon, rõht-liigendust rõhutavad karniisi-vööd. 2-ja 3-kaupa rühmitatud
aknaid ümbritsevad laiad krohv-raamistused. Algne plaanilahendus oli telgsümmeetriline, avara keskvestibüüli ja piki hoonet kulgeva vahekoridoriga mõlemal korrusel. Tänavapoolsed ruumid reastusid anfilaadina. Soklikorrus võlvitud. Kokku oli hoones u. 20 ruumi: kreisikohtu kantselei ja istungisaal, linnafoogti kantselei ja istungiruum, kreisirentei, arhiiv, ekspediitoriruum, ka vahituba vangikambriga ning kojamehe korter jt.
Kui hoone kohandati linna algkoolihooneks ehitati NW-nurgale juurde 2-korruseline tiib jalutuskoridori ja kähe klassiruumiga mõlemal korrusel. Olemasoleva hoone õueküljele ehitati uus poolkaarjas trepikoda, muudeti ka peakorruse ruumijaotust. Tänavafassaadis uuendati aknad ja portaal, selle köhale tehti sepisvõrega konsoolrõdu.
(A.L.ass, Eesti Arhitektuur)

Ajalugu

Proj. kubermanguarhitekt J. Chr. Mohr, valmis 1790; sama projekti järgi on ehitatud kreisihooned ka Haapsalus ja Rakveres.
1924-25 kohandati linna algkooliks (arh. T. Mihkclson)
1978 liideti varasemale juurdeehitusele 2-korruseline saal-võimla ja klassiruumide plokk (EKE P, arh. M. Kordemets).

Kaitsevöönd 50 meetrit.