Mälestise nimi Elamu pesuköök Paides Tallinna t. 31
Ehitisregistri ehitis pesuköök (107007378)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Saun-pesuköök, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Paidele tüüpiline 19. s. elamukompleksi majandushoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, vernakulaarses võtmes saun-pesuköök, mida katab viilkatusega. Hoone rõhtpalkidest fassaadid on kaetud laudisega. Avatäited on puidust. Hoone lõunaotsas on väikesemõõduline ukseava. Krundisügavuses paikneva aia poole suunatud idafassaadil on väike nelja-ruuduline aknaava. Restaureerimistööde käigus on hoone saanud uue katuse. Varem katmata palgid on kaetud laudisega. Saun-pesuköök asub eluhoone tagaküljel samuti kompleksi kuuluva ait-kuuri kõrval.

Mälestise ajalugu

Abihoone kuulub tõenäoliselt 19. sajandi keskel ehitatud elamu juurde. Hoone restaureeriti aastatel 2010-2011.

Lass, A. Eesti arhitektuur 3. (1997) Elamu Tallinna t. 31.