Mälestise nimi Paide linnuse bastionid ja vallikraavid

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnus, Ordulinnus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Ordulinnus, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Eesti väheseid 16.s säilinud kindlustusi. Bastionidel põhinev kaitsesüsteem on oma terviklikkuses üks paremini säilinud selletüübilisis rajatisi Eestis.

Mälestise kirjeldus

Vanade linnaplaanide põhjal tugines kavatise skeem ruudulähedase põhiplaaniga kurtimidele küljepikkustega u. 160x180 m. Nurkades olid teravnurkselt eenduvad, kurtiiniga pea samakõrgused bastionid, neist üks väike (NO-nurgas, linna vesiveski lähedal) arvat. vanaitaalia, kolm suurt arvat. uusitaalia süsteemis; NO-bastioni kurgus paiknes kiviraketega kaev. Vallid olid tehtud pinnasest, mis võeti vallikraavist; see ümbritses kogu kindlust; vallide kõrgus kraavi põhjast oli 8-10 m. Andmeid vallide kivi-välisvoodri kohta ei ole, kurtiinivallide sisekülgede tegemisel kasutati ära ordulinnuse vanu eesmüüre. Spetsiaalset valliväravat nähtavasti ei olnud, juurdepääs asus W-küljel; seal oli säilitatud ka linnuse vana sügav vallikraav (jäi kurtiini ja linnuse vahele), ühtlasi oli peavalu kraavi väliskaldal [683 säilinud veel vana u. 135 m pikkune tallihoone. Vallikraav oli põhiliselt kuiv, kuid ;siiski ühendatud linna S-, W- ja N-külgedel olnud kraavi ja ojadega. O-küljel moodustas täiendava vesitõkke paisutatav Paide (Pärnu) jõgi.
(Jevgeni Kaljundi, Eesti Arhitektuur)

Rajatud 16. saj. lõpul- 17. saj. algul rootslaste poolt