Mälestise nimi Koolihoone Paides Tallinna t 60
Ehitisregistri ehitis Hotell (107007461)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Väikelinna koolihoone, kus on paiknenud mitmed piirkonna ajaloos tähtsust omavad õppeasutused.

Mälestise kirjeldus

Endisest koolihoonest on säilinud ainult kivist sokliosa, hoone ülejäänud maht on tulekahjus hävinud.

Mälestise ajalugu

Hoone seinal oleva raidkivi dateeringu põhjal on hoone ehitatud 1869. aastal. Maja kuulus Paide kaupmehele Peter Wilhelm Hoffmannile. Tema lesk müüs hoone 1902. aastal Paide linnavalitsusele, misjärel hakati hoonet kasutama koolimajana. Endises Hoffmanni villas alustas 1902. aastal tegevust Paide tütarlastekool, millest 7 aastat hiljem kasvas välja Järvamaa esimene gümnaasium. 1. septembril 1909. aastal muudeti senine tütarlastekool Paide Tütarlaste Gümnaasiumiks, mis 1910. aastal kolis vastvalminud koolihoonesse Posti tänaval. Endine Hoffmanni villa anti poeglaste linnakooli kasutusse, millest edaspidi arenes Poeglaste Reaalgümnaasium.
1. novembril 1924. a asutati Järva maakonna ja Paide linna Puu- ja Rauatöökool, mis alustas tegevust Tallinna tänaval endise poeglaste gümnaasiumi hoones. Tallinna 60 hoone soklikorrusel olid sisse seatud metalliosakonna õpperuumid ning tööstuskoolil oli ka oma jõujaam, mis andis koolile elektrienergiat. Teisel korrusel paiknesid klassiruumid ja puutöökoda. Saaliks kasutati teise korruse keskel olevat suuremat ruumi.
1927. aastast sai kooli uueks nimeks Paide Tööstuskool.

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.