Mälestise nimi Simsoni vesiveski
Ehitisregistri ehitis veski (107005934)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Paide linna üks vanemaid ehitisi. Mälestise tunnuseks on arhailise ilmega hoonemaht ning kõik selle säilinud algupärase kujuga hooneosad, arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Vesiveski on ristkülikukujulise põhiplaaniga paekiviehitis, mille ülemine puuosa on hilisem juurdeehitus. Endine Simsoni vesiveski on linnuse lahutamatu osa märkides samalajal ära kunagise jõesängi asukoha.

Mälestise ajalugu

Vesiveski on käesolevas kohas ära märgitud 1683.a. Waxelbergi plaanil. Paekivist vesiveski ülemine puuosa on hilisem juurdeehitus aastast 1931.

Mälestise ajalugu

Simsoni veskiks on hakatud hoonet kutsuma Oskar Simsoni järgi, kes sai vesiveski valdajaks 20. sajandil. Veski on aga kindlasti olemas olnud juba 16. sajandil. Paide kindluse 1585. a arveraamatus märgitud, et lossi all oleva veski mölder maksis lossile veski eest renti nii värskes kalas kui ka angerjates (40 kg), mida püüti kindluse juures voolanud Pärnu jõest.

KV ei määrata kuna mälestis asub Paide muinsuskaitsealal.

Meedia

Järva Teataja, nr. 94, 13 august 2016 (http://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=jarvateataja20160813.2.18 )