Mälestise nimi Paide raekoda

Menetleja: Järelevalve osakonna juhataja, Karen Klandorf

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Raekoda, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Väikelinna keskväljaku ansamblisse kuuluv dominantne linnavalitsushoone.

Kirjeldus

Hilisjuugendlik kelpkatusest eenduva neobarokse kõrge uugiga kivihoone, mille vanemat osa markeerib peafassaadil dekoratiivne hammaslõikega karniis. Uksi ääristavad hilisjuugendlikud piirded. Interjöör on sõjajärgsetel aastatel ümber ehitatud. (J. Viires, 1997)

Ajalugu

Algne 1-korruseline elamu ehitati 19. sajandi esimesel veerandil. 1913. aastal läks hoone Paide linna valdusesse. 1920. aastal ehitati hoone ümber tollase linnapea E. Burfeldti projekti järgi, millega lisati hoonele teine korrus. (J. Viires, 1997)

kv ulatus vt. lisa nr.1

-Raekoja vundament saab raudkindlaks