Mälestise nimi Roosna-Alliku mõisa alleed

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Allee, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Pikad mõisasüdamikku viivad puiesteed on olulised mõisaansamblisse juhatavad maastikumärgid

Mälestise kirjeldus

1,1 km pikkune lõikudena säilinud allee, mis asub mõisasüdamest põhja suunduva Pärnu maantee ääres. Allee algab Järva-Jaani poole suunduva tee ristist. Kohati ka kahepoolse säilinud allee on suunas ulatuses säilinud lõiguti ja ühepoolsena. Vaatamata sellele on allee maastikus hästi jälgitav.

Istutatud 19.s. I poolel

Kaitsevööndi ulatus

Roosna-Alliku mõisakompleksi kuuluvatele hoonetele ja pargile on kehtestada ühine kaitsevöönd (vt Maa-ameti geoportaalis kultuurimälestiste kaardirakendust).