Mälestise nimi Roosna-Alliku mõisa tall

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Mälestise tunnus

Mõisa majandushoonete kompleksi kuuluva talli näide. Oluline hoone Roosna-Alliku mõisaansambli koosseisus.

Kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega, maa- ja paekivist tallikompleks, mis paikneb peahoone vastas otsafassaadiga maantee poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Sisehoovi ümber koondunud kolmest tiibhoonest on säilinud kaks. Õue sügavuses maanteega paralleelselt paiknev tiib on ümber ehitatud, paremini on säilinud külgmine tiibhoone. Viimase fassaadil domineerib maakiviladu, mida ilmestavad paest nurgakvaadrid koos akende raamistuse ja segmentkaarsete sillustega. Kompleksi piirab maantee poolt maakividest laotud müür, mida on rekonstrueeritud. Tallikompleks paikneb sümmeetriliselt asetatud ansamblituumikus, teisel pool maanteed.

Ajalugu

17. sajandi alguses rajatud mõisa esimesteks omanikeks olid Rosenid, kellele mõis kuulus aastatel 1617-1725. Seejärel läks valdus Stackelbergidele, kelle käes oli mõis kuni võõrandamiseni. Peahoone ehitati aastatel 1780-86 tollase Eestimaa kubermanguarhitekti Johann Schultzi (1773–1795) projekti järgi. Ansamblisse kuuluvad kõrvalhooned on ehitatud 19. sajandi jooksul. Tallikompleks on ehitatud enne 1886. aastat, tõenäoliselt 19. sajandi teises pooles. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus oli Kaltenbrunn. Oma eestikeelse nimetuse sai mõis esimeste omanike Rosenite järgi. 1924. aastast alates asub mõisas kool. Tallihoone on eravalduses.

Kaitsevööndi ulatus

Roosna-Alliku mõisakompleksi kuuluvatele hoonetele ja pargile on kehtestada ühine kaitsevöönd (vt Maa-ameti geoportaalis kultuurimälestiste kaardirakendust).

Allikad

Joonuks, H. (1977) Roosna-Alliku mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3148 (27.02.2014)
Suuder, O. (1982) Roosna-Alliku mõisa ajalooline õiend. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1950 (27.02.2014)
Hein, A. (1982) Roosna-Alliku mõisa kõrvalhooned. Arhitektuurimälestise pass. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1734 (27.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Roosna-Alliku mõisa park.