Mälestise nimi Esna mõisa kabel

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Meisterliku ehitustehnikaga historitsistliku kabeli näide.

Mälestise kirjeldus

Neogooti kabel, ehitatud paekivist, kaetud viilkatusega. Kujundatud meisterlikult laotud dekoratiivdetailidega; suure portaaliga , teravkaarsete petikutega liigendatud kontraforssidega, roosaknaga. Kabel on ühelööviline, kahe võlvikuga. Võlvroided toetuvad seinakonsoolidele, roideid ühendavad päiskivid on kujundatud rosettidega. Kabeli ukse kohal väga hea töötlusega paekivist tahutud v. Grünewaldide vapp. Seintel v. Grünewaldide perekonnaliikmete nimedega seinaplaadid.

Ehitatud 1832-42 kunstnik L.v. Maydelli kavandi järgi. (EA)

Vaata lisa nr.1