Mälestise nimi Türi kirikuaia piirdemüür

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Tegemist on kiriku ansamblisse kuuluva 19. sajandi müüritisega.

Mälestise kirjeldus

Kokku ca 300 m pikkune krohvitud väravpostide ja sepisväravatega kirikuaia piirdemüür, mis laotud paekivist. Kirik koos kirikuaiaga paikneb asula servas endises ohvripaigas. Väravad kirikuaia piirdemüüris paiknevad lääne, lõuna ja idaküljel. Neist vanemad on väravad kiriku sissepääsude ees kirikuaia lääne- ja lõunaküljel. Väiksem ilma väravapostideta jalgvärav on kirikuaia põhjaküljel. Idavärav on hilisem ning püstitatud üheaegselt kõrvalasuva piirdemüüri lõigu taastamisega. Kirikuaia lääneküljel asub Baranoffide suguvõsa matusekabel koos juurdeehitusega. Kabeli välissein moodustab osa kirikuaia piirdemüürist.

Mälestise ajalugu

13. sajandi viimasel kolmandikul rajatud kiriku kohal asub ohverdamispaik, mis pärineb tõenäoliselt 11. sajandist. Kirikuaed on rajatud tõenäoliselt koos kirikuga. Kirikuaia piirdemüür koos väravatega pärineb tõenäoliselt 19. sajandist. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Turgel. Matmispaik oli aktiivses kasutuses kuni 18. sajandi lõpuni, hiljem matused vähenesid.

Raam, M. (1997) Eesti arhitektuur 3. Türi kirik.

z