Mälestise nimi Türi kirikuaia kabel

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega, krohvitud fassaadiga paekivist kalmistukabel. Hoone paikneb kalmistuaia servas esifassaadiga kiriku peasissepääsu poole. Avatäited on puidust. Kabelihoone koosneb kahest selgelt eristuvast ehitusjärgust. Neist vanem on põhjapoolne väiksemate mõõtmetega matusekabel, mille arhitektuuris segunevad klassitsistlikud ja neogooti stiilielemendid. Kabeli nurgad on kujundatud kapiteelidega pilastritena. Viiluvälja räästas on profileeritud karniis. Esifassaadi keskmes on teravkaarne ukseava, mille kohal viiluväljal Baranoffide suguvõsa vapp. Matusekabeli lõunaküljel on suurem juurdeehitus, mida on tõenäoliselt kasutatud kalmistukabelina. Juurdeehitus on lihtsa vormiga, fassaadidel puuduvad kaunistused. Kirikuaia poolsel küljel on kaks kahe poolega ust. Kabelihoone on tagafassaadiga tee poole. Mõlemad otsafassaadid liituvad kalmistuaia piirdemüüriga.

Mälestise ajalugu

13. sajandi viimasel kolmandikul rajatud kiriku kohal asub ohverdamispaik, mis pärineb tõenäoliselt 11. sajandist. Kirikuaed on rajatud tõenäoliselt koos kirikuga. Baranoffide suguvõsa matusekabel pärineb 19. sajandi esimesest poolest. Viimasele on hiljem juurde ehitatud suurem kalmistukabel. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Turgel. Kabel restaureeriti 2010./2011. aastal.

19. sajandi I poolel rajatud ajalooline kabelihoone Türi kirikuaias.

Raam, M. (1997) Eesti arhitektuur 3. Türi kirik.