Mälestise nimi Kirna mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Piirkonna erinevatel etappidel rajatud mõisapargi näide

Mälestise kirjeldus

Peahoone ees on ringikujuline muruväljak, kuhu naabruses asuvalt maanteelt suundub pargi peaallee. Peahoone taga asunud algselt terrassidena kavandatud kiirtekujulise teedevõrguga barokkaed on 19. sajandil koos ülejäänud ansamblisse kuuluva haljastusega muutunud vabakujunduslikuks.
Algselt oli kogu ansambli keskne osa ümbritsetud paekivimüüriga.
Kirna pargis on ainulaadne vaade läbi hoone esiväljakult tagaväljaku lõppu ja tagaväljakult esiväljaku algusesse. Omapärane kujunduselement on sarapuuallee
Dendroloogiliselt on park keskmise liigirikkusega, peapuuliik on tamm.
Täiendliikideks harilik vaher, harilik sarapuu, arukask, harilik pärn, harilik elupuu, harilik kuusk

Mälestise ajalugu

Regulaarosa ja allee rajatud ilmselt 18.s. II p., vabakujuliseks ümberplaneeritud 19 s. kui muudeti ka peahoone kujundust.

Ühine kaitsevöönd vt. KKT lisanr.1