Mälestise nimi Kolu mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Kolu mõisa peahoone (107020005)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Historitsistliku härrastemaja näide.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik, 2-korruseline, tugevalt liigendatud tellisehitis. Kaetud puitpitsiga ääristatud madala viilkatusega. Hoone on kõrgel graniitsoklil, esiküljel neogooti vormides eeskoda. NO- nurgal hiljem ehitatud vaatetorn. Interjööridest on tähelepandavamad läbi kahe korruse ulatuv hall ja saal. (EA)

Mälestise ajalugu

Kolu mõisast on andmeid alates 1639. aastast, selle omanikuks oli Peter Groth. 17. sajandi lõpul mõis riigistati, kuid 1730. aastatest peale oli jälle Grothide käes. 18. sajandi lõpul ja 19. sajandi alguses oli mõisal vaheldumisi mitmeid valdajaid, kuni selle 1875. aastal ostis Eduard von Middendorff. Kolu mõisa viimaseks omanikuks jäi tema tütar Elisabeth von Schilling. Härrastemaja ehitati 1888-1890, arh. E. Bernhard.
Pärast mõisa võõrandamist 1919. aastal asus endises härrastemajas pikka aega kool

- Kolu mõis ootab endiselt uut omanikku