Mälestise nimi Kolu mõisa ait

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Historitsitliku mõisakompleksi majandushoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, murdkelpkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga kivist abihoone asetseb ansambli lääneserval esifassaadiga mõisasüdame poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Esifassaadi keskmes on kahele ümarsambale toetuv ulualune, mille taga ja külgedel asetsevad siseruumidesse viivad kahe poolega ukseavad. Samasugused avad paiknevad ka esifassaadil, kahel pool ulualust. Fassaade katvad krohvipinnad on valges raamistuses. Katuseräästast kaunistab profileeringuga karniis. Hoone läänenurgas on hilisem kõrge telliskorstnaga juurdeehitis.

Ehitatud 19.s. lõpul ja säilinud tänapäevani algsele lähedasel kujul.