Mälestise nimi Laupa mõisa park

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Järvamaa tüüpiline mõisapark.

Kirjeldus

Park koosneb kahest erinevast osast: Pärnu jõe vasakul kaldal olev kooli kasutuses olev park ja jõe paremal kaldal olev park, mis on metsistunud. Pargi kõrvalosa läbib jõega paralleelne allee. Jõe teisel kaldal olev park kuulus varem ühtsesse tervikusse. Avatud tagaväljak jättis lahti vaate jõe teisel kaldal olevale tiikide süsteemile, mida raamisid puudegrupid. Praeguseks on tiikidesüsteem kinni kasvanud.
Park on keskmise liigirikkusega, peapuuliigid on pärn ja tamm.
Okaspuudest kasvavad pargis harilik kuusk, mõningad nulu liigid.
Lehtpuudest leidub arukaske, harilikku saart, harilikku vahtrat, sangleppa, halli leppa, harilikku toomingat, hõbepaju.
Põõsastest kasvavad harilik sirel, harilik ebajasmiin, harilik sarapuu, harilik kuslapuu
(Andmed pargiankeedist, 2002)

Ajalugu

Algne park on rajatud 18. sajandi lõpus. 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi algul on parki rekonstrueeritud ja laiendatud.