Mälestise nimi Laupa mõisa kelder
Ehitisregistri ehitis kelder (107008148)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Laupa mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline krohvimata fassaadiga pae- ja maakivist maapealne kelder on kaetud ajutise viilkatusega. Hoone paikneb peahoone vahetuse läheduses esifassaadiga jõe suunas. Avatäited on puidust. Ebaühtlase müürilaoga korduvalt parandatud keldri esifassaadi keskmes on segmentkaarse sillusega ukseava. Fassaadi taha jääb suhteliselt suuremõõtmeline kelder. Läänest ja idast piirab keldrit peahoone tagune pargiala ja maantee äärne hoonestus.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisast on 1614. aastast. 1630. aastal läänistati mõis Fersenitele, kes olin mõisa omanikud järgmised kakssada aastat. 1849. aastal ostsid mõisa Taubed, kelle valduses oli mõis kuni võõrandamiseni. Suuremad ehitused võeti mõisas ette 18. sajandil Fersenite ajal ja 19. sajandi teisel poolel peale valduse üleminekut Taubedele. 1905. aasta revolutsioonis kannatada saanud mõisasüdames viidi 20. sajandi teisel kümnendil läbi ulatuslikud taastamistööd. Mõisa kelderi ehitusaeg ei ole teada, kuid kelder oli omal kohal hiljemal 1881. aastal. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Laupa. 1922. aastast töötab mõisas kool.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Laupa mõis. Inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2468 (05.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Laupa mõisa park.