Mälestise nimi Laupa mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis Elamu (107020508)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Ajaloolise Laupa mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, poolkelpkatusega, kõrgele maakivist soklile toetuv puidust valitsejamaja, mille fassaadid on kaetud laia vertikaalse laudisega. Hoone paikneb ansambli lääneservas endise majandushoovi läheduses. Avad fassaadil paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Pika ent suhteliselt madala valitsejamaja välislahenduses domineerib hoone kohal kõrguv massiivne katusemaht, milles on kolm korstent. 20. sajandil on hoone ümber ehitatud korteriteks. Kuna tööde käigus on muudetud ka hoone fassaadilahendust, siis pole algsed detailid selgelt loetavad. Algsed vertikaalsed aknaavad on suuremas osas vahetatud välja laiemate horisontaalse jaotusega akende vastu. Hoone esifassaadil on mõlema välisukse ees paiknenud avatud verandad, millest üks on tänaseks lammutatud. Hoone viiluväljadel olid kelba all ruudukujulised neljase jaotusega aknaavad, millest kahel pool pisikesed üheruudulised aknaavad. Tänaseks koosneb hoone kahest võrdsest osast, mida läbib keskel krundipiir.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisast on 1614. aastast. 1630. aastal läänistati mõis Fersenitele, kes olin mõisa omanikud järgmised kakssada aastat. 1849. aastal ostsid mõisa Taubed, kelle valduses oli mõis kuni võõrandamiseni. Suurem ehitused võeti mõisas ette 18. sajandil Fersenite ajal ja 19. sajandi kolmandal veerandil peale valduse üleminekut Taubedele. 1905. aasta revolutsioonis kannatada saanud mõisasüdames viidi 20. sajandi teisel kümnendil läbi ulatuslikud taastamistööd. Mõisa valitsejamaja täpne valmimise aeg ei ole teada, kuid hoone on ehitatud enne 1881. aastat, tõenäoliselt juba 19. sajandil esimesel poolel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Laupa. 1922. aastast töötab mõisas kool.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Laupa mõis. Inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2468 (05.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Laupa mõisa park.