Mälestise nimi Laupa mõisa viinavabrik
Ehitisregistri ehitis Vesiveski (107022041)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansambli oluline tööstushoone, millel on autentsena säilinud 19. sajandi II poolele iseloomulik välisilme ja algupärased ehitusgabariidid

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline viilkatusega maakivihoone. Kasutatud on sepismüüriankruid. Avade raamistused on tellistest. Hoones on puidust, terassiidist ja betoonist vahelaed ning puittrepid. Vaheseinad on puidust ja kivist. Katusekatteks on eterniit. Hoones on osaliselt säilinud vesiveski sisseseade.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisast on 1614. aastast. 1630. aastal läänistati mõis Fersenitele, kes olin mõisa omanikud järgmised kakssada aastat. 1849. aastal ostsid mõisa Taubed, kelle valduses oli mõis kuni võõrandamiseni. Suurem ehitused võeti mõisas ette 18. sajandil Fersenite ajal ja 19. sajandi teisel poolel peale valduse üleminekut Taubedele. 1905. aasta revolutsioonis kannatada saanud mõisasüdames viidi 20. sajandi teisel kümnendil läbi ulatuslikud taastamistööd. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Laupa. 1922. aastast töötab mõisas kool.
Viinavabrik on ehitatud enne 1881. aastat, tõenäoliselt sajandi kolmandal veerandil. Vabrik põles 17. detsembril 1905. aastal. Viinavabrikut uuesti käima ei pandud. Hoonesse kohandati vesiveski. Nõukogude ajal kasutas kohalik kolhoos "Leek" hoonet saeveskina.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Laupa mõis. Inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2468 (05.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Laupa mõisa park.
Kaarel Aluoja, Laupa veski juurde on endiselt asja paljudel. - Järva Teataja 30.05.2016, lk. 9