Mälestise nimi Jändja puumassivabriku hoone varemed

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise vesiveski kompleksi kuulunud vabrikuhoone varemed.

Kirjeldus

1-korruseline, mitmest osas koosnev, madala viilkatusega, paest, tellistest, maakivist ja betoonist vabrikuhoone. Hoone paikneb Pärnu jõe paremal kaldal. Avad paiknevad funktsionaalselt. Avatäited olid algselt puidust. Vabriku moodustasid kolm selgelt eristuvat hoonemahtu, millest on säilinud kaks. Neist jõepoolsem on sümmeetrilise lahendusega maakividest vundamendile toetuv tellishoone, mille fassaadidel domineerivad kõrged avad. Tiibhoone kolmese akendejaotusega fassaadi kohal on viiluvälja keskmes poolkaare kujuline aken. Põhjapoolsem hoonemaht on lihtsam ning ehitatud peamiselt pae- ja maakivist. Kolmas hoonemaht ei ole säilinud. Vabrikuhoone vahelaed on osaliselt betoonist. Sisseseadest on osaliselt säilinud aurumasin, mida kasutatid vabriku töös hoidmiseks veevaesel perioodil. Vabrikuhoone kõrval on viimasega terviku moodustav keeruka veepaisutamise süsteemiga betoonist tamm. Vabrikust üle jõe tammi teises otsas kompleksi juurde kuuluv jahuveski.

Ajalugu

Veskikomplesk on rajatud 20. sajandi alguses, kui tõenäoliselt mõnevõrra varasema jahuveski kõrvale rajati uus puumassivabrik koos betoonist tammiga, mis valmis 1912. aastal. Jõe vasakul asusid varem ka kompleksi kuulunud elamu ja kuur, ehitatud tõenäoliselt 1920. aastatel, mis on hävinud. Veskikompleks jäi kasutuseta Nõukogude perioodil.

Allikad

Suuder, O. (1991) Jändja vesiveski. Inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=4896 (04.02.2014)