Mälestise nimi Jändja vesiveski varemed

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastule iseloomuliku hoonetüübi varemed.

Kirjeldus

1-korruseline, kõrge viilkatusega, krohvimata fassaadiga peamiselt pae- ja maakivist veskihoone. Hoone paikneb Pärnu jõe vasakul kaldal. Avad paiknevad funktsionaalselt. Avatäited on algselt olnud puidust. Hoone fassaadilahendus on lihtne. Avade raamistuses on kasutatud tellist. Vahelaed olid puidust. Hoonest on säilinud üksnes välismüürid. Veskist üle jõe paikneb samuti veejõul töötanud vabrikuhoone. Nende vahel on vabriku tarbeks ehitatud betoonist tamm.

Ajalugu

Veskikomplesk on rajatud 20. sajandi alguses, kui tõenäoliselt mõnevõrra varasema jahuveski kõrvale rajati uus puumassivabrik koos betoonist tammiga, mis valmis 1912. aastal. Jõe vasakul asusid varem ka kompleksi kuulunud elamu ja kuur, ehitatud tõenäoliselt 1920. aastatel, mis on hävinud. Veskikompleks jäi kasutuseta Nõukogude perioodil.

Allikad

Suuder, O. (1991) Jändja vesiveski. Inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=4896 (04.02.2014)