Mälestise nimi Hõreda mõisa park

Seisund: hooldamata

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Piirkonna üht aristokraatlikumaid mõisahooneid ümbritsev vabakujunduslik park.

Kirjeldus

Kaunite vaadetega vabakujunduslik park, suurusega ~7ha. Kuna mõis asus jõekäärus, siis kaevati soot ning tekitati häärberi ette suur saar, mis asendab lagedat peaväljakut. Saarele viisid sillad. Praeguseks on vetevõrk kinni kasvanud. Saar on võsastumas. Hoone taha jääb aga avar tagaväljak, mis lõpeb kaarjalt istutatud puudereaga. 1970ndatel kasutati tagaväljakut lehmakoplina. Peahoone põhjaküljel ja taga sirguvad võimsad tammed. Pargi edelaossa jääb tihe ja võsastunud pargipuistu. Siit võib leida nii mõndagi kunagisest pargikujundusest - peahoonest puuviljaaiale suunduv allee, põlispuud, tiik. Põhipuuliigid on valdavalt kodumaised - saared, vahtrad, tammed.

Ajalugu

Kaunite vaadetega park rajati 19. sajandi II poolel, Von Staalide valitsemisajal. Park sisaldab elemente ka varasemast perioodist