Mälestise nimi Hõreda mõisa kuivati 1

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1. Eesti väljapaistvaima klassitsistlikus stiilis peahoonega mõisaansamblisse kuuluv majandushoone.

Kirjeldus

Historitsistlik kahekorruseline kuivati on krohvimata maakivihoone, katendiks eterniit(varem laast) viilkatus. Hoone otsas on laastkattega viilkatusega puidust kuuritaoline juurdeehitus. Juurdeehituse peal otsaviilus suur segmentaken lakaluugiga. Avad on pealt ümarkaarsed ja raamitud punaste tellisega. Pool hoonest on valuvõlviga, vahelagi puudub.

Hõreda mõisa kuivati on ehitatud 20.s. alguses.

Hõreda mõis ( Hoerdel) eraldati Sikeldist 1627. aastal ja toonaseks omanikuks sai rüütelkonna peamees Berendt von Taube. 1710. aastal ostis mõisa Heinrich Johann von Fock, 1723. aastal päris mõisa tema poeg Hans Ludwig von Fock. Fockide omanduses olles rajati mõisasse puidust peahoone. 1729. aastal müüs von Fock mõisa Christian von Tollile, kes omakorda 1750. aastal müüs mõisa edasi von Baggehufwudt´ile. Uue kivihoone ehitamist alustas 1755. aastal juba uus omanik Johann von Staal. Peahoone ehitus jäi pooleli ja valmis see 1812. aastal Johann von Staali poja Gideoni juhtimisel, kes päris mõisa oma isalt 1808. aastal. Majanduslikesse raskustesse sattununa oli Gideon sunnitud 1819. aastal mõisa võlgade katteks müüma. Uueks omanikuks sai A. von Baumgarten. 1831. aastal läks Hõreda Justine von Roseni valdusesse, kes müüs mõisa viis aastat hiljem omakorda Magdalena Kalmile. 1842- 1939. aasta ümberasumiseni oli Hõreda mõis perekond von Stackelbergide valduses.