Mälestise nimi Härgla mõisa park ja allee

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Piirkonna 19.s. mõisaansamblisse kuuluva segastiilis pargi tüüpiline näide. Allee on 19.s. mõisasüdamikele tüüpiline, mõisakompleksi kuuluv maastikumärk.

Mälestise kirjeldus

~ 3,0ha parki suundub maanteelt 2 pikka allee. Algselt ühendas üks neist Härgla mõisa lähedal asuva Pirgu mõisaga, teine suundub lõuna poole. Praeguseks on alleest alles vaid katkendid.
Ettesõit peahoonele toimub küljelt. Mõisahoone ees asub poolringikujuline teega piiratud esiväljak. Puud (peamiselt pärnad) väljaku äärtel on istutatud vabade rühmadena või ridamisi. Esiväljaku keskele on rajatud ringikujuline madala hekiga ääristatud lillepeenar.
Peahoone taha jääb avar pargiala koos endise viljaaiaga. Tagaväljakut ilmestavad vaba istutusega üksikud puud ja paar suurt euroopa lehist. Peahoone lääneküljel on veidi tihedama istutusega puistu. Endine viljaaed on lage kahelt küljelt kuusehekiga piiratud ala. Siin on märgata ka kunagi mõisapargi piiriks olnud kiviaeda.
Peamise pargipuistu moodustavad pärnad ja saared. Ka mõisa juurde suunduv allee koosneb põhiliselt saarepuust.

Vabakujunduslik park on rajatud 19.s. algul, fragmente ka varasemast perioodist.

Kaitsevöönd on 50 meetrit mälestise välis kontuurist (vt. lisa nr 1)