Mälestise nimi Juuru pastoraadi peahoone

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

18. sajandi lõpust pärinev erandlikult suuremõõtmeline pastoraadi näide, millel on terviklikult säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus

Mälestise kirjeldus

Barokkstiilis ühekorruseline krohvitud hoone. Hoone kummaski otsas on hilisemad viilkatusega juurdeehitused. Hoonet katab kõrge eterniitkattega poolkelpkatus. Esiküljel asuvad kaks keskse peasissepääsu suhtes sümmeetriliselt paiknevat uukakent, tagaküljel üks uukaken. Esifassaad on kujundatud keskse peasissepääsu suhtes sümmeetriliselt. Hoonet kaunistavad eenduvad räästa- ja viilukarniisid. Kuue ruuduga aknaid piiravad krohviraamistused. Peasissepääsu ees on säilinud barokne kahetiivaline uks.

Ehitusaeg 18. saj lõpp, juurdeehitused 19. saj lõpust