Mälestise nimi Järlepa mõisa park ja allee

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Piirkonna vabakujundusliku pargi tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Järlepa mõisahoonet ümbritseb ligi 7 ha suurune vabakujuline park. Pargi juurde kuulub peahoone esifassaadile suunatud allee. Allee on ligi kilomeeter pikk, kaitse all on sellest lehisega osa.
Peahoone ees asub ovaalse kujuga teega piiratud esiväljak. Lagedat esiväljakut liigendab kolmest puust koosnev kasegrupp. Peahoone esist ringteed ääristavad ridamisi istutatud puud.
Ulatuslikum pargiala laiub esiväljakust ja peahoonest idas, siin vahelduvad väikesed välud tihedama puistuga. Endise lehtla juurde on rajatud kiviktaimla, ehitise ette on kujundatud historistlikus stiilis puhkekoht.
Tagaväljak peahoonel puudub. Põhirõhk oli siin vaatel looduslikule Järlepa järvele (pindala 46,1 ha), mis asub peahoonest umbes poole kilomeetri kaugusel põhja suunas. Peahoone tagune pargipuistu on tihedama istutusega, siia on rajatud ka puhkekoht lõkkeasemega. Järve äärde viivat teed palistas puiestee, praegu on alleest alles vaid katked. Olemasolev asfaltkattega tee on ehitatud hiljem Eraomanduses olev park on piiratud aiaga.
Park on keskmise liigirikkusega. Põlise pargipuistu moodustavad saared ja pärnad, millele lisanduvad euroopa lehis, sabiina kadakas, harilik kuusk, torkava kuuse hõbedane vorm, harilik jugapuu, ginnala vaher, jne
(pargiankeet, 2002)

Mälestise ajalugu

Park rajati kohe peale 19.s. I v. peale peahoone valmimist. Hilisemad suuremad ümberkujundused 19.s. lõpul.

Kasutatud allikmaterjalid:

-Maiste, J., 1990. Rapla mõisaarhitektuuri "kuldsel ringil". Kunstist Eestis läbi aegade. Tallinn, lk 106-133
-Ranniku, V., 1978. Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rapla rajoon. Tallinn
-Rapla rajooni pargid, 1980. M. Vare (koostaja). Ü/K "Metsaprojekt" Eesti Metskorralduskeskus. Tallinn
-Sakk, I., 2002. Eesti mõisad. Reisijuht. Tallinn, 367 lk

Vanad kaardid ja fotod:
- ENSV mõisaarhitektuuri inventeerimine. 18.-20. sajandi alguse mõisakaardid. Rapla rajoon. Muinsuskaitseameti arhiiv nr A-353

Fotod internetis:
www.muuseum.harju.ee/Moisad/Pildid - Järlepa kõrtsihoone (arvatav härrastemaja) (Eesti Rahva Muuseumi kogust)
www.muuseum.harju.ee/Moisad/Pildid - Järlepa mõisahoone eestvaates (Eesti Rahva Muuseumi kogust)
www.muuseum.harju.ee/Moisad/Pildid - Järlepa mõisahoone ja park, akvarell (Eesti Rahva Muuseumi kogust)