Mälestise nimi Maidla mõisa park

Mälestise tunnus

Regulaarsete elementidega vabakujulise mõisapargi näide, kus pargi keskmes asuv peahoone moodustab koos pargiala ning seal paiknevate kõrvalhoonetega ajastule iseloomuliku terviku.

Mälestise kirjeldus

Peahoonet ümbritseb lihtsa kujundusega väikesemõõtmeline park koos suure loodusliku järvega. Peahoone ees on avar ringteega piiratud esiväljak, mida piirasid 19. sajandil ehitatud kõrvalhooned, millest on säilinud teenijatemaja väljaku idaküljel. Veidi kaugemal paiknevad tall-tõllakuuri varemed ja laudad. Ansamblituumikut raamistavad põhjaküljel kõrge paekivimüüriga piiratud endised puu- ja köögiviljaaiad aednikumajaga, idaküljel maakividest kuivati ja ažuurse puitpitsiga valitsejamaja. Peahoone tagaväljakult avanevad vaated järvele, mille kaldaid kaunistavad hõbepajud ja kased. Peahoonest idas asub hõreda istutusega pargipuistu. Pargi idapiiril on märgata kunagi parki ääristanud alleed ja kivimüüri. Põhilise pargipuistu moodustavad pärnad, tammed, hõbepajud.

Mälestise ajalugu

Vabakujunduslik park on rajatud 19. sajandi algul, üheaegselt mõisa peahoone ümberehitamisega klassitsismi võtmes. Üksikuid fragmente on säilinud ka 18. sajandi teisel poolel rajatud ehisaiast.

Mõisasüdamiku kaart 1877/1887 aastast - Muinsuskaitseameti arhiiv nr A-353a