Mälestise nimi Maidla mõisa teenijatemaja
Mälestise registri number K15184

Seisund: ekslikult kaitse all

Menetleja: Muinsuskaitseameti Rapla maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Klassitsistliku vabakujundusliku ansambli kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline, uusklassitsistlikus stiilis, kelpkatuse ja krohvitud fassaadiga silikaattellistest elamu. Hoone paikneb peahoone esise väljaku servas esifassaadiga esiväljaku poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on vahetatud välja plastikust pakettakende vastu. Esifassaadi keskel asuva sissepääsu ees on kahele nelinurksele piilarile toetuv varikatus, mille kohal katusharjal pisem kolmnurkfrontoon. Aknaavad on paigutatud ranget sümmeetriat taotlevalt. Hoone nurgad on rõhutatud krohvipinnale markeeritud kvaaderdusega. Interjöörid koonduvad kahe keskse korstnajala ümber. Hoone tagakülje servas on tagumine sissepääs, mille juurde on istutatud põõsastegrupid.

Mälestise ajalugu

Hoone vanemad osad võivad olla ehitatud 19. sajandi esimesel veerandil. Praegune ehituskehand pärineb pea täies mahus 1940. aastate lõpust või 1950. aastate algusest. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Maidel. Hoone on kasutusel elumajana.