Mälestise nimi Maidla mõisa aednikumaja

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Aednikumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Aednikumaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandi algusele iseloomulikult klassitsistlikus võtmes välja ehitatud vabakujulise planeeringuga mõisaansamblisse kuuluva aednikumaja näide.

Kirjeldus

1-korruselise lihtsa ristkülikulise põhiplaani kivihoone, mida katab madala kelpkatusega. Hoone fassaade ilmestavad krohvipinnale kantud nurgakvaadrid, akende eenduvad krohvpiirded ning astmeline räästakarniis. Fassaadi keskosas paikneva vana keldri laele on nõukogude perioodil rajatud võrdlemisi suur pultkatusega kaetud silikaadist eeskoda koos massiivse betoontrepiga ühel küljel. Hoona avatäited on nõukogude ajal tõenäoliselt välja vahetatud. Katusel on eterniitkate.

Asukoha kirjeldus

Klassitsistlikku vabakujunduslikku mõisaansamblisse kuuluv hoone paikneb kompleksi põhjaosas, peaaegu Aranküla-Juuru mnt ääres, jääb mõisa peahoonest ligikaudu 200 m kaugusele põhja poole. Asetseb maanteelt lähtuva omaaegse pargitee (?) poole tagaküljega poolviltu. Hoone esiküljele jääv õu on langeva kallakuga. Otsaseinalt lähtuv paekivimüür piirab pargitee ja maantee äärt pidi kulgedes osaliselt õue. Maja teise otsa juures seisab hilisem kuur, õu on ümbritsetud kõrghaljastusvööndiga.

Ajalugu

Ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi esimesel poolel aednikumajaks. Hiljem on hoone kohandatud meierei koorejaamaks. 1930. aastast varustas Maidla koorejaam Alu-Sikeldi meiereid. 1934. aastal Rapla meiereid. Tõenäoliselt lõppes koorejaam tegevus 1930. aastate lõpul seoses uue meierei või koorejaama rajamisega Juurusse. (ERA 1648-4-335)

50 meetrit mälestise väliskontuurist.