Mälestise nimi Pirgu mõisa park

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Vabakujundusliku pargitüübi tüüpiline näide, mis on mõisaansambli oluline osa.

Mälestise kirjeldus

Vabakujundusliku keskmise suurusega pargi (6ha) peahoone ette jääb piklik üksikpuudega liigendatud esiväljak, taha aga pikk ja kitsas tagaväljak. Nii esi- kui tagaväljakul piirneb üks külg Atla jõega. Esiväljakule järgneb avar pargilagendik, mis lõpeb tihedama puistuga. Peahoone esisele pargiosale lisavad vaheldusrikkust jõesaar koos rotundiga ning mitmed huvitavad võõrpuuliigid. Peahoone tagafassaadilt avanevad kaunid vaated jõele ja üle jõe asuvale reljeefse astanguga Seli-Angerja servamoodustisele ning piki seda kulgevale maanteele. Org oli kujundatud üksikute puudega ja pea kilomeetri pikkuse vaatega Seli mõisa suunas. Peahoone taga asus ka väike paisjärv. Peahoone kõrvalt üle jõe võlvuv puusild viib endisesse barokkaeda, mida ilustasid kiviktaimla ja lillepeenrad. Pargi põhjaossa sissesõidutee äärde jääb tihe pargipuistu. Peahooneni viiva pargitee ääres asub varemeis hoone, ilmselt on tegu kunstlikult loodud varega. Mõisasüdamesse suunduvate teede ääri palistasid tihedad alleed, mis praeguseks on osaliselt hävinud ja muutunud katkendlikuks. Pargi lähedal üle tee asub väike tammik. Pargis moodustavad enamuse saared, tammed, vahtrad ja pärnad. Suur vaatamisväärsus on neljaharuline hall pähklipuu. Kõrguselt Eesti suurim (20,5m) ümbermõõt (3,6 m).

Rajatud 19.s. I poolel peale härrastemaja valmimist.

Kaitsevööndi ulatus

Pirgu mõisa ansamblile on määratud ühine kinnismälestiste kaitsevöönd. Alus: kultuuriministri 28.03.2007 käskkiri nr 144 (RTL, 10.04.2007, 28, 516) "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine".