Mälestise nimi Ingliste mõisa peahoone

Piirkonna ehitusajalooliselt huvitavama mõisaansambli härrastemaja näide

Kirjeldus

Olnud üldjoontes barokne, pärast ümberehitusi historitsistlik, ühekordne, võlvitud soklikorrusega, massiivse mansardkorrusega ja barokse kiivriga täiskelpkatusega krohvitud paekivihoone. Esifassaadi dekooriks lame liseeniliigendus ja maalitud valuutfrontoonid. Katusepinda lõikuvad aknad oli samuti baroksed. Ka sisekujundus oli väga rikkalik.

Ajalugu

Esmamainimine 1526. 1724 kuni võõrandamiseni 1919 kuulus v- Stahlide perekonnale. Peahoone valmis 18.s. keskel. 1796 ehitati juurde saal. 19..s. lõpul täiendati hoonet laia kiviterrassiga ja neogooti astmikviiluga. Pärast 1905 a. põlemist taastati esialgsel kujul. Pärast sõda asus peahoones raamatukogu, suviti lastespordikooli treeninglaagrid. Põles maha 1984. 1990-ndatel alustati renoveerimistöid arh. M.Joonsaare projekti järgi, mis tänaseni pooleli.

50 m mälestise väliskontuurist.

- Ingliste mõisa uus omanik on Inglistel omaks võetud