Mälestise nimi Ingliste mõisa park

Ajastu tüüpilise pargi näide mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega, rajatud 18.s. lõpul regulaarstiilis kasutades kaunist looduslikku paiknevust Keila jõe ääres ja reljeefi langusi terrasside rajamisel. Regulaarpargi väljakasvanud pügatud pärnaalleed annavad aimu teedevõrgust. Parki laiendati vabakujunduslikus stiilis 19.s. lõpul, jättes alles keskosa regulaarse keskosa. Jõe paisutuste tulemusena tekkisid võimalused sillakeste, paviljonide jt. väikevormide ehituseks. Pargi äärealad olid tihedama istutusviisiga. Jõe kaldalt jätkub park loodusliku ilmega parkmetsana kuni Hõreda mõisani. Puistu koosneb küll valdavalt kodumaistest liikidest nagu pärn, vaher, saar kuusk ja kask kuid leidub ka mitmeid introdutsente, osa neist pärineb küll kooliajast. Suhteliselt heas seisukorras.

Rajatud 18.s. lõpul regulaarstiilis, laiendatud 19.s. lõpul vabakujunduslikuks metsapargiks.