Mälestise nimi Ingliste mõisa vesiveski
Ehitisregistri ehitis endine veski elamu (109019490)

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisaansamblisse kuuluva majandushoone näide. Kultuurmaastikku ilmestav ehitis

Mälestise kirjeldus

Mälestise näol on tegemist Ingliste mõisa vesiveski varemetega. Veskist on säilinud paekivist müürid ja üksikud veskimehhanismide detailid. Veski on koosnenud kahest ruumist: veskiruum ja vesirataste ruum.
Veski seinad on olnud algselt lubikrohviga krohvitud. Krohvi on vähesel määral säilinud lõunaküljel. Hoone idaküljel, s.o teepoolsel küljel on asunud suured kahepoolsed uksed, kuid praeguseks on ukseava silikaattellistega kinni laotud. Veskit käitanud veekanal on silla ehitamise ajal kinni aetud, kuid veekanali kaarsillus on hästi jälgitav.

Vesiveski paikneb mõisa sissesõiduteest vasakul Ingliste mõisa peahoone vahetus läheduses.

Mälestise ajalugu

Ingliste mõisa on esmamainitud 1526. a. Ingliste mõisa ansambli planeeringuline situatsioon pärineb 18. sajandi keskpaigast. Teadaolevalt on väiksemaid ümberkorraldusi tehtud 19. sajandil. Sellest tulenevalt võib oletada, et vesiveski on ehitatud 18. saj lõpus või 19. saj alguses. 1853./1880. a mõisaplaanil on vesiveski märgitud. (Ingliste mõisa vesiveski muinsuskaitse eritingimused remondiks ja ümberehituseks, 2009)

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist.