Mälestise nimi H. v. Friederici vapp-epitaaf, 1869 (puit, polükroomia)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vappepitaafide kogusse kuuluv ajastuomase kujundusega nikerdkunstiteos historitsismiajast 19. sajandist.

Kindral Hermann von Friederici ( 1779 -1869) vappepitaaf.

Lõunaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 14

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 273
Hermann von Friederici ( 1779-1869) – Vene kindral, osales sõjas Napoleoni vastu; 1804-1806 tegi kaasa Krusensterni ümbermaailmareisi.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna puunikerdaja
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Epitaafi tekst:
Herrmann von Friederici
General der Infanterie und Ritter des St. Georg-Ordens 4 ter Classe Inhaber eines goldenen
Degens mit der Inschrift für Tapferkeit. Ritter des St. Stanislaus Ordens 1-ter Classe, des St. Annnen -
Ordens 1-ter Classe mit Brillanten und Schwertern, des St. Wladimir Ordens 2-ter Classe mit Schwertern des weissen
Adler Ordens und für 50 jährige Dienste im Generalsrange den St. Alexander Newsky Orden Ritter des preussi-
schen Militair Verdienst Ordens Pour le Merite mit der Königlichen Krone. Im Dienste gestanden von Catha-
rina der IIte an während fünf Regierungen gekrönter Häupter. An drei Kriegen Theil genommen, gegen die Franzosen,
Schweden und Türken, ferner die erste Reise der Russen um die Welt mitgemacht.
Geb. den 5-ten August 1779, gest. den 1 März 1869.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): vappepitaafi keskel paikneb suguvõsa vapp: punase välja keskel vertikaalselt kullatud otstega varda ümber keerdatud kirjarull, mida toetavad valged tuvid. Vapikilbile toetub hõbedane turvisekiiver, millelt hargneb kummalegi poolele puna-kuldne akantusornament ning ülal loorberilehtedest rõngas valge tuviga tipus. Vapikilpi toetavad kummaltki küljelt mustad hõbedastel kahuritorudel seisvad kotkad.
Vappepitaafi allosas tekstitahvel, mis on kujundatud mõõgalt rippuva valge kuldse narmastikuga draperiina. 1994. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.