Mälestise nimi Keava mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisa varemed (120273496)

Seisund: varemestunud

Erandliku kujundusega peahoone näide, piirkonna varaklassitistlikus mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Varaklassitsistlik, D.Gilly eeskujudele viitav peahoone on varemeis. Hoone oli 1,5-korruseline, esifassaadi liigendasid kõrge kolmnurkfrontooni ja ümarkaarakendega keskrisaliit ning samasuguse kujudusega otsrisaliidid. Hoone esiküljel oli suur palkon. Kolmnurkfrontoonil võis näha ovaalset vapi kohta. Erandlikult liituvad otstega madalad silindervõlvidega tiivad (algsel arvatavalt tõllakuurid). (EA)

Mälestise ajalugu

Ehitatud 18.s. IV. v. Juurdeehitused hilisemad. Hoone põletati 1905.a., seejärel taastati ja lõplikult hävinud peale II maailmasõda.