Mälestise nimi Keava mõisa tuuleveski

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Piirkonna varaklassitistlikku mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Hollandi tüüpi 4-korruseline krohvitud seinetega paekivituulik. Väiksed ruudukujulised aknad on pea neljal küljel ja igal korrusel. Säilinud ainult müüritis.

Mälestise ajalugu

Tuulik esineb 1798. aasta krahv Ludvig von Mellini atlase kaardil (Kedenpa mõis Baltischeportsche kreisis). Tuuliku ehituslik kavand ja üldine arhitektuurne ülesehitus annavad märku varajase tüpoloogiaga hollandi tuulikust, mis dateerub 18. sajandisse. (Mihkel Koppel, 2012)