Mälestise nimi Kohila mõisa peahoone

Piirkonna ajastu tüüpilise klassitsistliku härrastemaja näide mõisaansamblis.

Kirjeldus

Klassitsistlik, 2-korruseline krohvitud paeseintega, ampiirselt madala S-kivi katendiga kelpkatusega. Hoone otstega liituvad ühekorruselised galeriid. Põhikorpuse katuseräästas on tugevasti eenduva karniisiga, millel profileeritud vööd ja voluudikujuline hammasfriis. Esifassaadis on laia terrassiga peatrepi laiune palkon, mida kannavad 4 neljatahulist kivisammast lihtsate kapiteelidega, millel vahevööd. Palkoni nurkadel ja akende vahel sama kujundusega pilastrid. Ka hoone tagafassaadis teisel korrusel palkon, mis pärineb 20.s. algusest. See on püstaudadest seintega, kõikidelt külgedelt klaasitud suurte akendega. Palkonit kannavad kaks lihtsat neljatahulist kivisammast. Lakoonilist stukkdekoori kujundavad karniisi hammasfriis, I korruse akende lihtsad püstsimsid, akantusornamendiga reljeefplaadid. (EA; mõisate esialgne inventariseerimine, 1977)

Ajalugu

Ehitatud 19.ajandi I.veerandil kuuludes sel ajal von Brevernitele, alates 1906 Kohila Paberivabriku AS-le.
1905.a. põletati peahoone, hiljem taastati.Vanal fotol, tõenäoliselt aastast 1920, on hoone ees klassitsistlik kolmnurkfrontoon nelja sambaga. Hilisemalt on see asendunud palkoniga.
Pärast sõda oli peahoones kool ja Kohila Paberivabriku kontor.
(EA)