Mälestise nimi Kohila mõisa teenijatemaja
Ehitisregistri ehitis ENDISE KOHILA MÕISA ELUHOONE VARE (109008377)

Seisund: varemestunud

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastule omane hoonetüübi näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Hoone oli tänavapoolses osas kahekordne krohvitud paekivist ehitis, kõrge viilkatusega. Kahe korruse vahel oli vahekarniis. Teine osa oli hilisem, hoovipoolsele küljele liidetud. See oli rõhtpalkidest ühekorruseline mansardkorrusega, laia laudvoodriga hoone.Hoone esiküljel oli kahekorruseline palkon. 1999 aasta põlengus hävis kogu ehituse katusekonstruktsioon, vahelaed ja pöhiosa siseplaneeringust, samuti palkon.

Hoone paikneb peahoone esise väljaku läänepoolsel küljel.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 19.s. II poolel.Hoone koosnes kahest osast, tänavaäärsest kahekorruselisest ja hoovipoolsest ühekorruselisest osast. Põles 1999a.