Mälestise nimi Kohila mõisa ait-kuivati
Ehitisregistri ehitis KOHILA RAAMATUKOGU (109020246)

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajastule tüüpilise hoone näide piirkonna mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

L-tähe kujulise põhiplaaniga ehitus, kus üks tiib säilitanud klassitsistliku kujunduse. Krohvitud ühekordne paekivihoone kõrge viilkatusega,laia räästa- ja viilualuse karniisiga. Hoonel on mõned segmentaknad ning kõrge kaareavaga uksed. Teine tiib on kuivati mis on hilisem ehitus. Kohati kahekorruseline, krohvitud paekiviehitis, lameda katusega, väljaehitatud katusekorrusega. Pealt ümarkaarsed aknad eri suurusega.(mõisate esialgne ülevaade, 1977)

Ait-kuivati asub mõisa ette viiva ringtee ääres paremal pool.

Ait ehitatud ilmselt 19.sajandi II veerandil, kuivati osa 20.sajandi alguses.