Mälestise nimi Kohila mõisa tall-tõllakuur

Piirkonna ajastu tüüpilise hoonetüübi näide mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Pikk, ühekordne, L-kujulise põhiplaaniga krohvitud paekivihoone. Kõrge viilkatus on kaetud eterniidiga, viiluväljad laia horisontaalse laudisega. Katuseräästa all on lai karniis, mis otsaseintel jätkub vahekarniisina - vahekarniisi katavad kaks laia veelauda, mis on paigutatud ülekattega üksteise peale ning laua alumine pool on õhem. Hoone mõlemas otsas asuvad trepikojad, mis on põhimahule lisandunud tööliselamuks ümberehituse ajast, kui võeti kasutusele katusealune korrus. Lääneküljel lisandub hoone põhimahule klaasveranda (ehitatud 1920-30. aastatel). Maja alla on hiljem kaevatud ka 4 keldriruumi.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 19. sajandi II poolel tall-tõllakuurina. Algselt asusid hoones ka kutsari eluruumid. 20. sajandi I veerandil ehitati hoone ümber paberivabriku tööliste elamuks.

Kohila mõisa hoonete ühine kaitsevöönd on märgitud Maa-ameti kaardile helesinise viirutusega.