Mälestise nimi E. v. Maydelli vapp-epitaaf, 1899 (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vappepitaafide kogusse kuuluv ajastuomase kujundusega nikerdkunstiteos historitsismiajast 19. sajandist.

Maanõunik Eduard von Maydelli (1830 -1899) vappepitaaf.

Piilaril. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 32

Asukoht: pikihoone edelapiilaril. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr. 31

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 276
Eduard von Maydell (1830-1899) – Eestimaa rüütelkonna peamees, maanõunik, keiserlik kammerhärra ja tegev salanõunik; Eestimaa Konsistooriumi president.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna puunikerdaja, kavand Riia kunstnik R. v. Hesse
Dateering: 19. sajandi lõpp (umbes 1899)
Mõõtmed: kõrgus ca 190 cm, laius ca 140 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tekstitahvli hõbedasel põhjal mustas gooti kirjas tekst:
Weil. Ritterschaftshauptmann, Landrath und Kammerherr
Baron Eduard von Maydell
zu Pastfer und Kattentack
geb. 1830 December 9. + 1899 Febr. 11.
Tekstitahvlit ümbritseval lindil kuldses gooti kirjas tekst: Von der dankbaren estländischen Ritterschaft.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): vapikilp on jaotatud ülalt vasakult diagonaalselt alla kulgeva hõbedase palgiga (jõega) kaheks. Jõel paiknevad horisontaalselt vaatega paremale kolm hõbedast kala (ründid). Parempoolsel ülemisel sinisel väljal neli kuldset kuuli, alumisel vasakpoolsel sinisel väljal kolm kuldset kuuli. Vapikilbile toetub kuldne vabahärra kroon, mille külgedel kaks hõbedast turvisekiivrit: parempoolse turbanilt kõrguvad kolm hõbedast jaanalinnusulge, vasakpoolse kroonilt kuldne lõvi pöördega paremale. Vapikeebi moodustab kuldne-hõbedane-sinine stiliseeritud taimornament. Tekstitahvli külgedel rohelised lehed, millele kinnitub tahvlit ümbritsev helesinine lint. Vappepitaafi tellis Eestimaa rüütelkond.

z